99,8% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam3262Nie polecam8

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Opcje przeglądania
Producenci

Podpałki do grilla

Podpałka do grilla to jeden z niezbędnych elementów podczas grillowania, bez którego rozpalenie grilla nie jest możliwe. Natomiast udane grillowanie zapewnia sukces niejednej imprezie plenerowej. Aby zadowolić wszystkich zaproszonych gości, oprócz odpowiedniej oprawy - dekoracji, pogody, muzyki i świetnej atmosfery - ważne jest zapewnienie dobrej jakości serwowanych potraw. Jednym z niewątpliwych atutów grilla jest możliwość przyrządzenia na nim różnych przysmaków - mięsa, warzyw, a nawet owoców. Menu nie stawia nam w zasadzie żadnych ograniczeń. W grillowaniu natomiast ogromne znaczenie ma wybór sprzętu i akcesoriów. Odpowiedni grill, węgiel lub brykiet oraz szczypce, najlepiej ze stali nierdzewnej, przesuwak oraz pompka do grilla to podstawa wyposażenia, bez której trudno o udane grillowanie. Warto wyposażyć się w sprzęt wysokiej jakości, komfortowy w użytkowaniu i trwały, aby służył przez lata. Polecamy także korzystać ze sprawdzonych podpałek, aby uniknąć jakichkolwiek niemiłych niespodzianek.

Podpałka do grilla - co warto o niej wiedzieć?

Nie ma wątpliwości, że dobra podpałka do grilla to ważna sprawa, która umożliwia udane grillowanie. Skuteczne rozpalenie grilla w dużej mierze zależy od rodzaju użytej podpałki. Powinna ona być zgodna z obowiązującymi standardami bezpieczeństwa, a także szybko się rozpalić i wystarczająco długo utrzymywać ogień. To najważniejsze cechy podpałki, na które warto zwracać uwagę, dokonując wyboru. W naszym sklepie online możecie znaleźć różne podpałki - wszystkie jednak skuteczne i bezpieczne. Wszystkie oferowane przez nas produkty są sprawdzone zarówno pod względem efektywności, jak i bezpieczeństwa.

Jaki rodzaj podpałki do grilla wybrać?

Jedną z kluczowych kwestii przy wyborze podpałki do grilla są oznaczenia ISO i FSC świadczące o ich bezpieczeństwie i ekologicznym składzie. Rozróżniamy podpałki płynne i w formie kostek. Płynne podpałki, tak zwane oleje, zapewniają pełną wygodę w użyciu. Wystarczy tylko wylać odpowiednią ilość odmierzonego płynu na węgiel lub brykiet i podpalić. Płynnepodpałki to najczęściej żele lub płyny (z parafiną). Parafinowe podpałki nie kopcą, są bardziej ekologiczne i bezwonne, jednak mogą nieco zmienić smak przyrządzonych potraw. 

Bardzo efektywne są białe podpałki. Dzięki nim ogień utrzymuje się przez bardzo długi czas. Dostępne są w blokach podzielonych na kostki. Jak je stosować? Wystarczy oderwać kilka kostek, ułożyć je na grillu i podpalić. Dzięki parafinie w składzie nie kopcą i są bardzo wydajne, o czym już wcześniej wspomniano. 

Podpałki brązowe i szare dostępne w naszym sklepie online, podobnie jak podpałki białe, są łatwopalne i bezpieczne dla środowiska. Można je także bezpiecznie stosować w piecach i kominkach.

Jak łatwo rozpalić grilla?

Czasami rozpalenie grilla sprawia nieco kłopotu, podobnie jak utrzymanie ognia na odpowiednim poziomie. Jak szybko rozpalić grilla, aby nie czekać długo na ulubione potrawy? Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Wystarczy dosłownie kilka kroków, aby osiągnąć zamierzony cel. Przy użyciu grilla węglowego potrzebny będzie przede wszystkim brykiet, węgiel drzewny lub drewno (najlepiej suche z drzew owocowych). 

Pierwszym krokiem, który trzeba wykonać, jest ułożenie grilla na równym terenie, w miejscu, które jest osłonięte od wiatru. Drugi krok to ułożenie stożka z węgla lub brykietu i użycie odpowiedniej podpałki. Trzeci krok to podpalenie zawartości grilla i dodanie kolejnych kilku sztuk węgla lub dowolnego brykietu. Czwarty krok to równomierne rozłożenie żarzącego się materiału. Następnie zostaje nam już tylko ułożenie potraw na kratce. Później warto dosypywać nieco materiału palnego, gdy ogień przygasa. Można również poruszać węglem przy użyciu odpowiedniego narzędzia, aby uwolnić tlące się iskry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl