Burak liściowy na kiełki 10g
Opis
Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do dań głównych,sałatek i kanapek.
Cechy i zalety:
Wypłukane nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą.
Następnie wodę należy zalać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę, co najmniej 2 razy dziennie.
Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Stanowisko:
Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm.
Wspomagają pracę układu pokarmowego.
Zawierają witaminy, minerały oraz cenny kwas foliowy.
Poprawiają wygląd włosów i paznokci.
Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.
Nasiona buraka mają twarde otoczki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków.